Het valt me telkens op, en zeker tijdens onze kennismakingsdagen zeezeilen, waarbij we toch altijd de deelnemers zoveel mogelijk het roer laten nemen onder zeil:
er zijn 2 soorten deelnemers te onderscheiden: zij die echt voor de eerste keer op een zeiljacht komen en benieuwd zijn naar dat speciale gevoel van de wind en de zee en de ‘ambiance’ rond het zeilen.(lees: lifestyle)
Anderzijds zijn er diegenen die wel al eens op een zeilboot geweest zijn, meegevaren hebben met vrienden, of vroeger kleinzeilerij gedaan, of gewindsurft …
In elk geval: het is een beetje als fietsen: eenmaal rechtop gebleven, blijf je rechtop. Eenmaal moeten voelen waar die wind vandaan komt, en je zeil(en) daarbij aanpassen, ook dat blijft hangen. Het is een inzicht hebben in de windroos, en het subtiel weten waar die wind vandaan komt t.o.v. de richting waarin je met je boot vaart.
Kleinzeilerij is natuurlijk de beste leerschool, daar draait alles rond windgevoel. Ik haal ze er zo uit: de twinkel in de ogen als ze de boot voelen ‘aantrekken’ …, die hebben al gezeild.
Nochtans gebied de eerlijkheid me te zeggen dat – net zoals met autorijden – sommigen het nooit zullen kunnen, en dus moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de natuurlijke talenten en diegenen die ‘wel mee kunnen’ …
Een team van wedstrijdzeilers heeft ook zijn specialisaties: een grootzeiltrimmer, genuatrim, voordek, tacticus, navigator, … maar de ‘helmsman’ ( lees: roerman), is diegene met het beste windgevoel!
Wat is dat dan, windgevoel?
We spreken van een goed windgevoel, zodra je niet meer naar een vaantje moet kijken. ( of slechts af en toe …). Ik doe volgende oefening met beginners: blinddoek en gezicht bedekken, en dan met de boot rondvaren en ze laten raden waar de wind vandaan komt. Hilarisch! Daarna alleen blinddoek, en leren voelen met je gezicht: dat gaat bij sommigen al beter!
Zelf heb ik zo goed als nooit een muts over mijn oren, en al mag de gigantische kraag van mijn ocean-zeilpak bijna mijn gehele gezicht bedekken, als ik aan het roer sta, zelfs in de regen, dan zijn mijn oren bloot! Niet om naar de wind te luisteren, maar ik voel nu eenmaal iedere verandering van windrichting en windsterkte aan mijn oren. Het is van enorm belang voor de snelheid van de boot, maar meer nog voor de totale beweging van de boot. Mijn echtgenote zegt me dikwijls dat ze het ‘merkt’ (binnen in de boot) als ik aan het roer sta. Je windgevoel heeft invloed op de zeegang, omdat je interactie met de golven die opgebouwd zijn door diezelfde wind, ook voor een goed stuurgevoel zullen zorgen en uiteindelijk ook op het comfort van je medezeilers.
Bij het parcours dat onze cursisten afleggen bij de RYA, is er één ding dat we niet ‘versneld’ kunnen aanleren: windgevoel! We hebben bollebozen die na enkele dagen hun theorie kunnen afdrammen en techneuten die de boot bij wijze van spreken in en uit elkaar kunnen vijzen, maar het windgevoel aanleren vraagt praktijk, praktijk, praktijk !
Natuurlijk heb je natuurtalenten, de een zal het sneller aanvoelen dan de ander, (cfr het autorijden)maar dit is een van de redenen waarom we bij de RYA milebuilding passages inbouwen tussen de verschillende cursussen. Je moet kunnen aantonen dat je op zijn minst een aantal mijlen aan het roer hebt gestaan. Er zijn minimums vooraleer je aan je praktijk Day Skipper kan beginnen en de eisen zijn nog hoger voor Yachtmaster ‘Coastal’, zonder te spreken van de minima voor je aan je Yachtmaster Offshore kan beginnen. Maar dat heeft uiteraard niet alleen te maken met het verbeteren van je windgevoel.
Wil je je windgevoel versneld aanscherpen? Naast de nodige vereiste milebuilding op zee: ga op een plas zeilen in een zwaardboot, zoals een 420, 470, laser, … en zonder goed gevoel voor windrichting kom je misschien zelfs niet weg van het ponton …
Check de Vaarschool Website
Volgend seizoen zijn er weer enkele zeer interessante Milebuilders opgenomen in het programma: hier kan je uren en uren aan het roer staan en je windgevoel aanscherpen: zeilreizen naar de Solent, Bretagne, River Orwell, enz …
Het volledige programma zal gedurende deze maand december online komen.
Meer info via https://dev-sqm.squadra-it.be/praktijkopleidingen-zeil